loader image

Αρχική  /  Ανακοινώσεις  /  Υπόμνημα προς Καφαντάρη Χαρά ΣΥΡΙΖΑ

Υπόμνημα προς Καφαντάρη Χαρά ΣΥΡΙΖΑ

Οκτ 5, 2022 | Ανακοινώσεις

Ημερομηνία: 05/10/2022

ΠΡΟΣ: ΣΥΡΙΖΑ / Ka ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β2′ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Αξιότιμη Κα Καφαντάρη,

Θα θέλαμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για τη συνάντηση αυτή και για τη δυνατότητα που μας δίνετε να σας εκθέσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με την αυτάρκεια της χώρας μας σε ενέργεια, την ανεξαρτητοποίηση της από τα μαλακά σιτηρά καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιοτεχνική αρτοποιϊα.

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων αποτελεί το μεγαλύτερο Σωματείο Αρτοποιών της Ελλάδας, συνιστώντας μια ιδιαίτερη οικονομική δύναμη στην περιοχή της Αθήνας και των Περιχώρων.

Η πανδημία, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχουν ανατρέψει τα δεδομένα, καθιστώντας απαραίτητη τη λήψη νέων μέτρων για την επιβίωση πολλών κλάδων, όπως και των Αρτοποιών.

Η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί βασικό πυλώνα για την επιβίωση και την ομαλή λειτουργία των Αρτοποιείων. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση μέτρων επιδότησης επενδύσεων σε τοπικά συστήματα αυτοπαραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για συμψηφισμό (net metering), με σκοπό τη μακροπρόθεσμη εξασφάλιση μειωμένου ενεργειακού κόστους και συνεπώς μειωμένου λειτουργικού κόστους σε ένα τόσο βασικό προϊόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφαλή και αδιάκοπη λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων.

Το «Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (RRF)» και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», μπορούν να  εξασφαλίσουν την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων με το δεδομένο ότι θα περιλαμβάνουν και φωτοβολταϊκά. Η επιδότηση, προτείνουμε να αυξηθεί σε ποσοστό 70%-80% και να δοθεί απευθείας σε εταιρίες που διαθέτουν αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Το υπολειπόμενο ποσοστό 20%-30% να χορηγηθεί στους Αρτοποιούς με τη μορφή δανείου από την Αναπτυξιακή Ελληνική Τράπεζα και να αποπληρωθεί σταδιακά σε βάθος τριετίας.  

Τα περισσότερα Αρτοποιεία, ειδικά όσα βρίσκονται εντός Αττικής, δεν διαθέτουν ελεύθερη στέγη για εγκατάσταση τοπικού συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς, η εφαρμογή της δυνατότητας για εικονικό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από απομακρυσμένη μονάδα παραγωγής (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά), με την κατανάλωση στην επιχείρηση χωρίς να χρειάζεται η σύσταση ενεργειακής κοινότητας, κρίνεται απαραίτητη.

Παράλληλα με την μείωση του ενεργειακού κόστους και έχοντας ως οδηγό το επιτυχημένο πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το κριθάρι, προτείνουμε την επέκταση της συμβολαιογραφικής γεωργίας στην παραγωγή των μαλακών σιτηρών. Η σύναψη συμβολαίου μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, θα δημιουργήσει μια αλυσίδα από την παραγωγή ως την κατανάλωση,  κατά την οποία θα διασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών και η πώληση των σιτηρών, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η επάρκεια και η ποιότητα των προϊόντων.

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων, ως το μεγαλύτερο Σωματείο Αρτοποιών στην χώρα, δεσμεύεται να απορροφήσει τα εγχώρια σιτηρά στηρίζοντας τους αγρότες και ενισχύοντας την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των παραγωγών και της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων, θα συμβάλει στη σταθερή τιμή πώλησης και αγοράς των σιτηρών, διασφαλίζοντας το εισόδημα και των δυο μερών και παρέχοντας στον καταναλωτή προϊόντα άριστης ποιότητας.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του λειτουργικού κόστους, η οποία θα επέλθει με τον εικονικό συμψηφισμό και η συμβολαιοποίηση της παραγωγής των μαλακών σιτηρών, η οποία θα συντελέσει στην απαγκίστρωση της Ελλάδος από τις άλλες χώρες, θεωρούνται απαραίτητα για την επιβίωση του κλάδου των Αρτοποιών.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε στην παραβίαση του νομικού πλαισίου που συντελείται καθημερινώς, εις βάρος τόσο των αρτοποιών αλλά και, κατ’ επέκταση, των Ελλήνων καταναλωτών.

Το Άρθρο 11, περ. 1 & 3 του Ν.3526/2007 καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 167 του Ν. 4512/2018, της ισχύουσας νομοθεσίας, αναφέρει ρητά πως το τελικό προϊόν με την ονομασία «ασυσκεύαστο ψωμί» έχουν το δικαίωμα να το εμπορεύονται, αποκλειστικά και μόνο, τα αρτοποιία που εμπίπτουν στην επικείμενη νομοθεσία. Δυστυχώς, γινόμαστε καθημερινοί μάρτυρες της κατάφορης παραβίασης στην οποία υποκύπτουν απειράριθμα μαγαζιά (όπως αλυσίδες και διαφόρων ειδών πρατήρια) τα οποία ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να πωλούν ασυσκεύαστο ψωμί. Υπάρχει δε, δεδικασμένο, αναφορικά με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Β. Ελλάδα, η οποία κατ’ εξακολούθηση παραβίαζε την εν λόγω νομοθεσία, με αποτέλεσμα η τοπική αρχή ( προς τιμήν της) να αναγκαστεί να την τιμωρήσει με χρηματικό πρόστιμο. Επιπροσθέτως, το νομοσχέδιο αναφέρει ρητά σε ποιες συνθήκες και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, έχει το δικαίωμα ο εκάστοτε επαγγελματίας να φέρει το διακριτικό «ΦΟΥΡΝΟΣ» για το κατάστημά του. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται καταστρατήγηση των νόμων.

Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό και για περίπτωση διαφυγόντων κερδών.

Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε το αυτονόητο: την τήρηση του νόμου και την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων προκειμένου να διασώσουμε τον κλάδο και τα καταστήματά μας.

Ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο σας και ευελπιστούμε στη συμβολή σας για την υλοποίηση της πρότασης μας.

 

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Σ.Α.Α.Π.Π.,

Παναγιώτης Σαχινίδης, Πρόεδρος

Γρηγόριος Στρατής, Γ. Γραμματέας