loader image

Αρχική  /  Ανακοινώσεις  /  Υπόμνημα προς κο Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Υπόμνημα προς κο Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Νοέ 16, 2022 | Ανακοινώσεις

ΠΡΟΣ: Κο ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΘΕΜΑ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΕΡΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ 

Αξιότιμε Κε Γεωργιάδη, 

Θα θέλαμε, αρχικά, να σας ευχαριστήσουμε για την σημερινή συνάντηση και για την δυνατότητα που μας δίνετε να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Βιοτεχνικής Αρτοποιίας και οι αρτοποιοί της Αθήνας και να σας εκθέσουμε τις προτάσεις μας.  

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων (Σ.Α.Α.Π.Π.) αποτελεί το μακροβιότερο (1877 έτος ιδρύσεως) και πολυπληθέστερο Σωματείο της Ελλάδος, κατέχοντας ηγετική θέση στον κλάδο της Βιοτεχνικής Αρτοποιίας. 

Ενδεικτικά, παραθέτουμε τα εξής και ακολουθεί αντίστοιχη ανάλυση: 

  1. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. 
  2. Μαλακά σιτηρά και συμβολαιογραφική γεωργία 
  3. Δημιουργία Ενεργειακών πάρκων (PPA) – Φθηνότερο ρεύμα 
  4. Ασυσκεύαστο ψωμί και διακριτική επωνυμία «Φούρνος» 
  5. Καλάθι της νοικοκυράς – Άρθρο 88 
  6. Μείωση ΦΠΑ στο ψωμί 
  7. Κατάργηση Ειδικού φόρου κατανάλωσης 

 

  1. Η Σ.Α.Α.Π.Π., ζητά το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες της βιοτεχνικής αρτοποιίας, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα καταβολής τους, ιδιαίτερα για τα μικρά καταστήματα. Μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών των μη μισθωτών, προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου, ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη, οι συνολικές, τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω από την 01/01/2023 με βάση την μέση, ετήσια αύξηση του πληθωρισμού που εκτιμάται περίπου στο 10%. Αποτελεί γεγονός ζωτικής σημασίας το να διασφαλιστεί (στο μέτρο του δυνατού) η δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών. Μια σοβαρή αύξησή τους μπορεί να οδηγήσει έως και το 25% των ασφαλισμένων που έχουν ήδη επιλέξει ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, να επιλέξουν τελικά κατώτερες. Το αποτέλεσμα, εκτός από την μείωση των αναμενόμενων ασφαλιστικών εσόδων θα είναι και το τέλος της λειτουργίας μεγάλου αριθμού αρτοποιείων (ήδη το ποσοστό αυτό αυξάνεται μέρα με την ημέρα). 
  2. Απεξάρτηση από τα μαλακά σιτάρια της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Έχοντας ως οδηγό το επιτυχημένο πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το κριθάρι, η Σ.Α.Α.Π.Π.  είναι σε θέση να προτείνει την επέκταση της Συμβολαιογραφικής Γεωργίας στην παραγωγή των μαλακών σιτηρών. Η σύναψη συμβολαίου μεταξύ παραγωγών και εμπόρων , θα δημιουργήσει μια αλυσίδα από την παραγωγή ως την κατανάλωση, κατά την οποία θα διασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών και η πώληση των σιτηρών, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η επάρκεια και η ποιότητα των προϊόντων. Δεσμευόμαστε, ως το μεγαλύτερο Σωματείο Αρτοποιών στη χώρα, να απορροφήσουμε τα εγχώρια σιτηρά, στηρίζοντας τους αγρότες και ενισχύοντας την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των παραγωγών και του Σωματείου της Αθήνας, θα συμβάλει στην σταθερή τιμή πώλησης και αγοράς των σιτηρών, διασφαλίζοντας το εισόδημα και των δύο μερών και παρέχοντας στον καταναλωτή προϊόν αρίστης ποιότητας. Για το συγκεκριμένο θέμα, η Σ.Α.Α.Π.Π. , πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κο Γεωργαντά την 05/09/2022 καθώς και με εκπροσώπους του τμήματος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων του ΚΚΕ, κκ Τζίμα και Μάμαη, την 01/11/2022. 
  3. Παράλληλα με την επέκταση της Συμβολαιογραφικής Γεωργίας στα μαλακά σιτηρά, η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα καταστήματα των αρτοποιών, αποτελεί πλέον αναγκαία συνθήκη. Προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση μέτρων επιδότησης επενδύσεων σε τοπικά συστήματα αυτοπαραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για συμψηφισμό (net metering), με σκοπό την μακροπρόθεσμη εξασφάλιση μειωμένου ενεργειακού κόστους σε ένα τόσο βασικό προϊόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφαλή και αδιάκοπη λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων. Το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», μπορούν να εξασφαλίσουν την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, με δεδομένο ότι θα περιλαμβάνουν και φωτοβολταϊκά. Η επιδότηση, προτείνουμε να αυξηθεί σε ποσοστό 70% – 80% και να δοθεί απευθείας σε εταιρείες που διαθέτουν αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Το υπολειπόμενο ποσοστό 20% – 30% να χορηγηθεί στους αρτοποιούς με την μορφή δανείου από την Αναπτυξιακή Ελληνική Τράπεζα και να αποπληρωθεί σταδιακά σε βάθος τριετίας. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα αρτοποιεία δεν διαθέτουν ελεύθερη στέγη για εγκατάσταση τοπικού συστήματος αυτοπαραγωγής ενέργειας, η εφαρμογή της δυνατότητας για εικονικό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από απομακρυσμένη μονάδα παραγωγής (PPA – αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά) με την κατανάλωση στην επιχείρηση, χωρίς να χρειάζεται η σύσταση ενεργειακής κοινότητας, κρίνεται απαραίτητη. 
  4. Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και τα δρώμενα στον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας, έχει γνωστοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση τις αντιρρήσεις της αναφορικά με την εκχώρηση του όρου «Αρτοποιείο» καθώς και την ιδιαίτερη συνθήκη του «ασυσκεύαστου ψωμιού». Το Άρθρο 11, περ. 1 & 3 του Ν. 3526/2007 καθώς και η τροποποίηση του Άρθρου 167 του Ν. 4512/2018 της ισχύουσας νομοθεσίας, αναφέρει ρητά πως το τελικό προϊόν με την ονομασία «ασυσκεύαστο ψωμί» , έχουν το δικαίωμα να το εμπορεύονται, αποκλειστικά και μόνο, τα αρτοποιεία που εμπίπτουν στην επικείμενη νομοθεσία. Επιπροσθέτως, η εκχώρηση του όρου «αρτοποιείο» (τον οποίο είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ τα αρτοποιεία που κάνουν καθημερινά όλη την διαδικασία παραγωγής ψωμιού) ΚΑΙ στα καταστήματα που προβαίνουν στην έψηση κατεψυγμένου ψωμιού με την μνημονιακή υποχρέωση – ρύθμιση (Γ΄μνημόνιο), είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος των αρτοποιείων κατά 500 εκατομμύρια τον χρόνο με παράλληλο κέρδος των μεγάλων αλυσίδων.  Η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, που βλέπει πλέον την ταμπέλα «Φούρνος» στις μονάδες αυτές, αποτελεί ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και διαφυγόντων κερδών. Με δεδομένο ότι η χώρα είναι εκτός μνημονιακού καθεστώτος στην παρούσα φάση, θεωρούμε πως η εν λόγω ρύθμιση οφείλει να καταργηθεί. 
  5. Το παραπάνω πρόβλημα σε συνδυασμό με το περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς», έχει θέσει πλέον θέμα βιωσιμότητας για κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της Βιοτεχνικής Αρτοποιίας. Η προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις (super market, μεγάλες αλυσίδες κλπ) έχει σαν αποτέλεσμα τις μειωμένες επισκέψεις των καταναλωτών στα «μαγαζιά της γειτονιάς» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Σ.Α.Α.Π.Π. , έχει συνταχθεί πλήρως με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδος (https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/economy/91204/inka-kalathi-tis-noikokyras-i-kalathi-tis-ntropis/),  με την ΓΣΕΒΕΕ (https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/167678/kalathi-noikokyras-den-tha-ferei-meiosi-timon-tonizei-i-gsevee) καθώς και με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ (https://www.ethnos.gr/Economy/article/229795/kalathitoynoikokyrioyaporriptoyntometrooikatanalotikesorganoseisomologiaapotyxiassthmaxhkatathsaisxrokerdeias).  Παράλληλα έχουμε αποστείλει σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει κάποια απάντηση επί του θέματος. Στο σημείο αυτό, κάνοντας μια παρένθεση αναφορικά με τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να πραγματοποιηθεί μια θεσμική έρευνα σε σχέση και με την «αθέμιτη κερδοφορία» των προμηθευτών – εταιρειών. Η εκμετάλλευση του πολέμου στην Ουκρανία έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις και θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός της «εμπορευματοποίησης» μιας τέτοιας, τραγικής, συνθήκης. Διερωτόμαστε επίσης, αν το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί στην πραγματική του διάσταση στην επιτροπή της Ε.Ε. και ποια είναι η θέση αυτής. Επιπρόσθετα, ανήμερα της Εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου, με έκπληξη μάθαμε ότι πέρασε το νομοσχέδιο για το Άρθρο 88, το οποίο αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα για τους αρτοποιούς. Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, δεν μας ενημέρωσε ποτέ, ως όφειλε, για το γεγονός και σε καμία περίπτωση δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Διαπιστώνουμε με μεγάλη δυσαρέσκεια, ότι η κυβέρνηση προωθεί και ενεργοποιεί την έκθεση Πισσαρίδη, γεγονός που αποτελεί έρεισμα για τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και ταυτόχρονα γίνεται εμπόδιο για την βιωσιμότητα των αρτοποιείων μας.
  6. & 7. Κλείνοντας, θα αναφερθούμε σε δύο ζητήματα τα οποία, κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να αποτελούν δεδομένα και βάσεις πάνω στα οποία θα στηριχτεί μια δίκαιη και φιλική προς τον καταναλωτή συγκεκριμένα αλλά και προς την ελεύθερη αγορά εν γένει, κυβερνητική πολιτική. Η μείωση του ΦΠΑ και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης , αποτελούν δύο παράγοντες που θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την εξωστρέφεια του κλάδου της Βιοτεχνικής Αρτοποιίας. Οι αρτοποιοί και οι επαγγελματίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ταλανίζονται κάτω από το βάρος των εν λόγω φόρων που, στην πράξη, αποδεικνύεται πως επιτυγχάνουν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα: μείωση εσόδων για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. 

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να τονίσουμε πως οι προσπάθειες της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών γίνονται προς πάσα κατεύθυνση και προς κάθε υπεύθυνο που επιθυμεί να δει και να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά την πραγματικότητα, πέρα από σκοπιμότητες, πολιτικές ή οποιουδήποτε άλλου είδους. 

 

Με εκτίμηση, 

Για το Δ.Σ. της Σ.Α.Α.Π.Π.  

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ Παναγιώτης Σαχινίδης
  • ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γρηγόριος Στρατής