21 Ιαν 2015

Pretzel (Γερμανικό Αλμυρό Κουλούρι)

Από τον κ. Διαμαντή Παπαπαναγή, Τεχνολόγος Τροφίμων των ΜΥΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Yλικά

Αλεύρι Τ.70% Δυνατό : 1.000 γρ.

Μαργαρίνη μαλακή : 70 γρ. ( 7 %)

Μαγιά : 40 γρ. (4 %)

Αλάτι: 20 γρ. (2 %)

Ζάχαρη: 10 γρ. (1%)

Νερό: 500 γρ. (50 %)

Ζύμωμα : Αργό 3 λεπτά, γρήγορο 6 λεπτά

Θερμοκρασία Ζύμης : 26 0C

Α Ξεκούραση : 15 λεπτά

Τεμαχισμός – πλάσιμο : 90 – 120 γρ. σε φυτίλια 40 – 60 εκατοστών που λεπταίνουν στις άκρες

Β Ξεκούραση : 60 λεπτά στη συντήρηση

Eκτέλεση

  • Εμβαπτίζουμε ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ (φοράμε γάντια μίας χρήσης) σε διάλυμα καυστικής σόδας 4% (40 γρ. NaOH food grade σε 1.000 γρ. νερό)* και στραγγίζουμε.
  • Τοποθετούμε σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
  • Αφήνουμε στο περιβάλλον να στεγνώσουν και να πιάσουν λίγη κρούστα, κάνουμε μια βαθιά χαρακιά με το ξυράφι στο χοντρό σημείο και αλατίζουμε στο σημείο αυτό.
  • Ψήνουμε στους 2000C για περίπου 20 – 25 λεπτά, χωρίς ατμό

Τρώγονται αυθημερόν, ή μπορούν να καταψυχθούν και να αναθερμανθούν.

*Η καυστική σόδα (ΝαΟΗ ή υδροξειδίου του νατρίου) είναι ισχυρό αλκάλι και πρέπει να χρησιμοποιείται με προφυλάξεις (γάντια, γυαλιά).

Καλή Επιτυχία


moderator