Στο Guinness για την μεγαλύτερη βασιλόπιτα οι αρτοποιοί της Αθήνας
09 Φεβ 2015

Στο Guinness για την μεγαλύτερη βασιλόπιτα οι αρτοποιοί της Αθήνας

Η πίτα 330 κιλών και 15 τ.μ. φτιάχτηκε χθες το πρωϊ στην Πεντέλη

Στο βιβλίο ρεκόρ Guinness για την κατασκευή της μεγαλύτερης βασιλόπιτας του κόσμου εισήλθαν από χθες 8 Φεβρουαρίου 2015 οι αρτοποιοί της Αθήνας κάνοντας πραγματικότητα την πρωτοβουλία της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων που οργάνωσε την εκδήλωση με την στήριξη του Δήμου Πεντέλης.

Οι αρτοποιοί με αυθεντικά υλικά δημιούργησαν όπως είχαν σχεδιάσει και προαναγγείλει μια βασιλόπιτα μήκους 5 μέτρων πλάτους 3 μέτρων και βάρους 350 κιλών.

Από τις 5 το πρωϊ της Κυριακής στην πλατεία Αγίας Τριάδας άρχισαν οι διαδικασίες. Στήθηκε ο εκτός συνηθισμένων προδιαγραφών φούρνος τον οποίο κατασκεύασε με υψηλή τεχνογνωσία ειδικά για την περίπτωση η εταιρεία ΜΠΑΣΑΣ ΑΕ. Οι ζύμες ετοιμάστηκαν από τους τεχνίτες αρτοποιούς και το εγχείρημα ξεκίνησε. Ήδη από το χάραμα είχαν έλθει εκτός από τούς συντελεστές και οι πρώτοι επισκέπτες οι οποίοι πλήθαιναν με το πέρασμα της ώρας και όλοι ανάμεναν να βγει η πίτα. Υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους χίλιους οι προσερχόμενοι στην εκδήλωση οι περισσότεροι από τους οποίους συμμετείχαν και στην διαδικασία κλήρωσης του «χρυσού φλουριού». Η πίτα ρεκόρ ψήθηκε και κόπηκε παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, φορέων των επιχειρήσεων και πολιτών που προσήλθαν και παρακολουθήσαν την εντυπωσιακή αυτή προσπάθεια της ελληνικής βιοτεχνικής αρτοποιίας.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον Χορηγό Επικοινωνία που ήταν ο Όμιλος ΑΝΤ1 και η Σχολή Δημοσιογραφίας ANT1MediaLab. Η Σχολή του ΑΝΤ1 ανέλαβε την βιντεοσκόπηση της όλης εκδήλωσης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Χαρά Καφαντάρη η οποία απηύθυνε χαιρετισμό. Ακόμα στην εκδήλωση μίλησαν ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δ. Στεργίου –Καψάλης, ο υποψήφιος Βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών κ. Χρ. Πέππας, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΣΑΑΠΠ κύριοι. Χ. Μάνος και Π. Σαχινίδης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΑΠΠ

Ο πρόεδρος της ΣΑΑΠ κ. Χαρίλαος Μάνος αναφορικά με την πρωτοβουλία δηλώνει τα εξής:

« Με την προσπάθειά μας να φτιάξουμε την μεγαλύτερη βασιλόπιτα και να μπούμε στο Guinness θέλουμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες του φούρνου της γειτονιάς. Θέλουμε να δείξουμε ότι η ελληνική παραδοσιακή βιοτεχνική παραγωγή μέσα από τις συλλογικές της προσπάθειας κατακτά ρεκόρ. Ακόμα απευθύνουμε μήνυμα στην πολιτεία να στηρίξει τον φούρνο της γειτονιάς, να στηρίξει την ελληνική παραγωγή.»

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου Καψάλης ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Το ψωμί αποτέλεσε και αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στη διατροφική μας αλυσίδα και δεν θα μπορούσε να μην δεχτούμε την οργάνωση μιας εκδήλωσης της Συντεχνίας των Αρτοποιών.

Η κοπή της Βασιλόπιτας εξ’ άλλου σηματοδοτεί την ελπίδα ως το άνοιγμα ενός νέου ετήσιου κύκλου και ο ιδανικότερος χώρος για το κόψιμο της μεγαλύτερης Βασιλόπιτας προφανώς και είναι η κεντρική πλατεία της πόλης μας, όπου έζησαν οι αρχαίοι Έλληνες που εξόρυξαν τα μάρμαρα του Πεντελικού που χάρισαν στην ανθρωπότητα το σύμβολο της Δημοκρατίας τον Παρθενώνα.

Με μήνυμα Ελπίδας και ευχές υγείας καλοδεχόμαστε και στηρίζουμε το εγχείρημά σας για την ανάδειξη της μεγαλύτερης Βασιλόπιτας από την Ιστορική Πλατεία της Δ.Κ. Πεντέλης».

 


moderator