Ανακοίνωση για τον ΦΠΑ (2)
03 Αυγ 2015

Ανακοίνωση για τον ΦΠΑ (2)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την τελευταία εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο επιχειρώντας να συγκεκριμενοποιήσει το καθεστώς ΦΠΑ ανάλογα με τα είδη των προϊόντων, η κατάσταση στο ψωμί διαμορφώνεται ως εξής :

Ψωμί το οποίο παρασκευάζεται συνήθως μόνο από αλεύρι δημητριακών, μαγιά και αλάτι, έστω και με προσθήκη ζαχάρων ή λιπαρών ουσιών σε περιεκτικότητα που δεν υπερβαίνει κατά βάρος το 5%, καθεμία, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο, χωρίς καρυκεύματα, το οποίο μπορεί να παρουσιάζεται σε διάφορα σχήματα (μαργαρίτα, κουλούρα, καρβέλι, φραντζόλα, φραντζολάκι) και το οποίο μπορεί να έχει επικάλυψη σουσαμιού η κάποιου άλλου σπόρου (π.χ. παπαρουνόσπορου), ψωμί του τοστ παρασκευασμένο με τη διαδικασία του κοινού ψωμιού (ΔΚ ΕΧ 1905), συντελεστής ΦΠΑ 13%. Επίσης παραμένει στο μειωμένο συντελεστή το ψωμί (όπως έχει περιγραφεί ανωτέρω) που πωλείται συσκευασμένο από αρτοποιούς σε πρατήρια και διάφορα σημεία πώλησης.

Τα κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης ως κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%.
Ψωμί με γέμιση ή καρυκεύματα (π.χ. με σταφίδες, ελιές, τυρί), λαδόψωμο, ψωμί φρυγανισμένο, φρυγανιές, ψωμί άζυμο, όστιες, κριτσίνια, ψωμί του τοστ παρασκευασμένο με διαδικασία διαφορετική από εκείνη του κοινού ψωμιού (π.χ. με προσθήκη συντηρητικών ουσιών κ.λπ.), και άλλα αρτοσκευάσματα (ΔΚ ΕΧ 1905) συντελεστής ΦΠΑ 23%.

Με τιμή για το Δ.Σ. της ΣΑΑΠΠ

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο Γεν. Γραμματέας
Χαρίλαος Μάνος                                                                         Παναγιώτης Σαχινίδης


moderator